Χάρτης της Ελλάδας

Σκύρος

flag-gr.gif (8418 bytes)Νομός Εύβοιας


navset1_top.gif (1890 bytes)
navset1_mid1.gif (1217 bytes)
navset1_mid2.gif (1249 bytes)
navset1_mid3.gif (1154 bytes)
navset1_mid4.gif (1104 bytes)
navset1_bo.gif (1775 bytes)

Skiros5.jpg (20036 bytes)

Ιστορία

Γνωστή από τις παραδόσεις για το Βασιλιά Θησέα (λέγεται ότι πέθανε και τάφηκε εδώ) και τον Αχιλλέα (που η μητέρα του Θέτις έστειλε -μεταμφιεσμένο σε κορίτσι- στην αυλή του Βασιλιά Λυκομήδη, για να αποφύγει τα δεινά του Τρωικού Πολέμου). Η Σκύρος κυριεύτηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα (470 π.χ.) που εγκατέστησε στο νησί Αθηναίους αποίκους. Καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες (332 π.Χ.), με τη μεσολάβηση των Ρωμαίων όμως επανήλθε στους Αθηναίους (196 π.Χ.). Στους Βυζαντινούς Χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας ισχυρών προσώπων. Το 1538 πέρασε στην οθωμανική κυριαρχία.

Skiros2.jpg (16406 bytes)

Σκύρος

skyros.jpg (20374 bytes)

Η πρωτεύουσα Σκύρος, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, είναι αθέατη από τη θάλασσα. Έχει 2.901 κατοίκους. Το λευκό κυριαρχεί στους τοίχους, τους δρόμους και τα σκαλοπάτια. Μόνο οι ταράτσες είναι σκούρες, στρωμένες με ειδικό αργιλώδες χώμα, το μελάγκι, που προστατεύει από τον ήλιο. Τα σπίτια, σαν μικροί κύβοι, συνθέτουν ένα ανάγλυφο μωσαϊκό, που διακόπτεται από τη Μεγάλη Στράτα, που οδηγεί στο Φρούριο. Στην έξοδο του χωριού η πλατεία και το άγαλμα της Αιώνιας Ποίησης (γνωστή ως πλατεία Μπρουκ) και η εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας. Από εδώ θέα μαγευτική προς το Μώλο, τον Κάμπο και το Αιγαίο.
Αξιοθέατα αποτελούν:

 • Το βυζαντινό φρούριο - με προσθήκες ενετικές – στην κορυφή του λόφου, χτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Διακρίνονται κομμάτια από τείχος 5ου αι. π.Χ. Στην ακρόπολη έχουν διαπιστωθεί ίχνη κατοίκησης από την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού. Το καστρομοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, μετόχι της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου ΄Ορους, χτισμένο πάνω στο φρούριο. Η θέα από δω πάνω συναρπαστική. Ιδρύθηκε το 962 από το Νικηφόρο Φωκά. Σώζονται σπάνιες αγιογραφίες.

Skiros3.jpg (22558 bytes)

Skirospoli.jpg (26826 bytes)

Το βυζαντινό φρούριο στην κορυφή του λόφου

Άποψη της πόλης από το φρούριο

 • Οι εκκλησίες σ’ όλο το νησί ξεπερνούν τις 150. Μέσα στη Σκύρο ξεχωρίζουν η Αρχοντοπαναγιά - των πλουσίων - η Παναγιά η Ελεημονήτρια - των τσοπάνων - η Αγία Τριάδα, η παλιά επισκοπή της Κοίμησης της Παναγίας - 9ου αι., πάνω στο Φρούριο - και η Παναγιά του Θοδωρή και των Ταξιαρχών - με ξυλοσκάλιστο τέμπλο.

 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Διαθέτει συλλογή με τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στις νότιες περιοχές της Σκύρου και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. (Πρωτοελλαδική και μυκηναϊκή κεραμική, γλυπτά, ανάγλυφα Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Εποχής, αναπαράσταση σκυριανού σπιτιού).

 • Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς. Ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάιτς και στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της ομώνυμης οικογένειας. Διαθέτει αντικείμενα παραδοσιακής και σύγχρονης σκυριανής λαϊκής τέχνης, εργαλεία, σκυριανό σπίτι με τον εξοπλισμό του, ειδική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και πινακοθήκη με σκυριανά θέματα. Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο με δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του και συζητήσεις για θέματα λαογραφίας και παράδοσης. Σε άλλους χώρους του μουσείου λειτουργεί ειδικό εργαστήρι που μεταφέρει την παραδοσιακή αισθητική σε αντικείμενα της σύγχρονης ζωής. Και τα δυο μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό-Ιστορικό) είναι κάτω από την πλατεία της Αιώνιας Ποίησης.

 • Ο ανεμόμυλος στο Σταυρό, διατηρητέο κτίσμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Skiros.jpg (14404 bytes)

Ο ανεμόμυλος στο Σταυρό

 • Τα σκυριανά σπίτια, καθένα και ένα μικρό μουσείο. Στο εσωτερικό οι οροφές καλύπτονται με δοκάρια και καλάμια - μόνωση θερμική και στοιχείο αισθητικής. Η διακόσμησή τους είναι αξιοθαύμαστη. Ξυλοσκάλιστα έπιπλα και άλλα αντικείμενα, κεραμικά σκεύη, υπέροχα υφαντά και κεντίδια.

 • Τα εργαστήρια όπου κατασκευάζονται τα περίφημα ξυλοσκάλιστα σκυριανά έπιπλα και τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

 • Τα περίφημα αλογάκια «πόνι» της Σκύρου. ΄Εχουν μείνει πολύ λίγα από τα 3.000 που υπήρχαν προπολεμικά. Τα χρησιμοποιούσαν παλιότερα στο αλώνισμα. Θα τα δείτε να κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού ή στο κτήμα του Αγίου Γεωργίου στον Κάμπο. Το χειμώνα μεταφέρονται σε στάβλους.

 • Στο Παλαμάρι, κοντά στο αεροδρόμιο, ίχνη νεολιθικού οικισμού.

΄Ασπους

Παραθαλάσσιος οικισμός με λίγους μόνιμους κατοίκους, 4 χλμ ΝΑ από τη Σκύρο.

Λινάρια

Το λιμάνι της Σκύρου, 10 χλμ Ν από την πρωτεύουσα.

Μαγαζιά Γιαλός- Μώλος

Τουριστικοί οικισμοί, 2 και 3 χλμ ΒΑ από τη Σκύρο, έχουν ενωθεί τελευταία από τη συνεχή οικοδόμηση και εκτείνονται κατά μήκος της μεγάλης παραλίας. Εδώ λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής. Στην παραλία σώζονται μερικοί παλιοί ανεμόμυλοι - ένας λειτουργεί σαν ταβερνάκι. Ο Μώλος διαθέτει λιμανάκι για ψαροκάικα και σκάφη αναψυχής.

Τρεις Μπουκιές

Μεγάλο φυσικό λιμάνι που κλείνεται από τα ερημονήσια Πλατιά και Σαρακήνικο. Απέχει 18 χλμ Ν από τη Σκύρο. Το Μεσαίωνα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια των πειρατών στο Αιγαίο. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν ναύσταθμος από τον αγγλικό στόλο. Εδώ πέθανε και τάφηκε ο Βρετανός ποιητής Ρόμπερτ Μπρουκ, που ήρθε άρρωστος από την Καλλίπολη. Ο δρόμος από την Καλαμίτσα ως τις Τρεις Μπούκες χρειάζεται προσοχή.
Αξιοθέατα αποτελούν:

 • Ο τάφος του Ρόμπερτ Μπρουκ (1887-1915).

 • Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Ανατολικά του μεγάλου λιμανιού συναντάμε πολλά κλειστά λιμανάκια, με αμμουδιά και σπηλιές, όπου φωλιάζουν οι λίγες που έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο θαλάσσιες φώκιες. Ακόμα στη γύρω περιοχή ζουν αγριοκάτσικα.

 

hacker3.gif (4616 bytes)

          
          
          
           
          
            

Best experienced with
internetexplorer.gif (874 bytes)

Best viewed in 1024x768