Χάρτης της Ελλάδας

Νήσος Σύμη

flag-gr.gif (8418 bytes)Νομός Δωδεκανήσου


navset1_top.gif (1890 bytes)
navset1_mid1.gif (1217 bytes)
navset1_mid2.gif (1249 bytes)
navset1_mid3.gif (1154 bytes)
navset1_mid4.gif (1104 bytes)
navset1_bo.gif (1775 bytes)

Simi1.jpg (16448 bytes)

Ιστορία

Στην αρχαιότητα η Σύμη ονομαζόταν Μεταποντίδα ή Αίγλη, από τη Νύμφη που γέννησε τις τρεις Χάρητες. Ο Όμηρος αναφέρει πως οι Συμιακοί πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Κατοικήθηκε από Κάρες και αργότερα από Δωριείς. Ανήκε στην επικράτεια των Ροδίων σχεδόν αδιάλειπτα, εκτός από ένα μικρό διάστημα Αθηναϊκής παρέμβασης τον 5ο αι. π.Χ. Με το τέλος του αρχαίου κόσμου πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Ακολούθησαν οι Βυζαντινοί, οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και από το 1522 οι Τούρκοι, που παραχώρησαν στο νησί αρκετά φορολογικά και εμπορικά προνόμια. Εξασφάλιζαν έτσι την κατασκευή σκαφών από τους φημισμένους για τη ναυπηγική τους τέχνη Συμιώτες. Η συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821 είχε αποτέλεσμα την κατάργηση ορισμένων προνομίων. Το 1912 καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. Στη Σύμη υπογράφηκε στις 8 Μαρτίου 1945 το πρωτόκολλο για την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, από τους Γερμανούς. Η ενσωμάτωση στην Ελλάδα έγινε το 1949.

Άνω Σύμη

Simi.jpg (24504 bytes)

Simi2.jpg (21786 bytes)

Είναι μια νησιώτικη πολιτεία με ξεχωριστή ομορφιά. Απέχει 13 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και έχει 2.332 κατοίκους. Τα σπίτια δίπατα με κεραμίδια, θολωτά κατώγια, λιακωτά, εξώστες, τζάκια στις αυλές (υπαίθριες κουζίνες) και νεοκλασικά μπαλκόνια, αρχίζουν από την προκυμαία και φτάνουν ψηλά μέχρι το Κάστρο των Ιπποτών. Είναι βαμμένα με δυνατά ζεστά χρώματα και λαμπερές ώχρες, που μέσα στο καταλυτικό φως που κυριαρχεί στο νησί, δημιουργούν εικόνα «χαρούμενη και χαμογελαστή». Στα καλντερίμια υπάρχουν αρκετά σπίτια με «φάτσες» -προσόψεις- δίχρωμες, έτσι που να μοιάζουν με δυο κτίρια κολλημένα το ένα με το άλλο. Το λιμάνι, ο Γιαλός, όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι αρκετά μεγάλο, απάνεμο και ασφαλές. Πίσω από το μόλο είναι το «χαράνι», ο ταρσανάς. Εδώ φτιάχνονται τα καίκια του νησιού. Ο Γιαλός και η Άνω Σύμη έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί. Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τις θαλασσινές δουλειές.

Simispitia.jpg (18925 bytes)

Στη Σύμη πολλά σπίτια έχουν προσόψεις δίχρωμες

Αξιοθέατα αποτελούν:

  • Στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, το Κάστρο των Ιπποτών, με το έμβλημά τους στην είσοδο, χτισμένο εν μέρει από κομμάτια του τείχους που περιέβαλλε την αρχαία ακρόπολη πάνω στο λόφο.

  • Στην περιοχή του Κάστρου, η εκκλησία της Παναγίας και κατάλοιπα ναού της Αθηνάς.

  • Πολλές μικρές εκκλησίες με αυλές στρωμένες με άσπρα και μαύρα βότσαλα, παλιές εικόνες και ξυλοσκάλιστα ή μαρμάρινα καθίσματα.

  • Το Μουσείο με ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά, επιγραφές, αγγεία, βυζαντινά και μεταγενέστερα νομίσματα, εικόνες, λαογραφικό υλικό -ξυλόγλυπτα, υφαντά, εργαλεία καθημερινής χρήσης

  • Στο Γιαλό, ο πύργος με το ρολόι (χτίστηκε το 1880) και πολλά αρχοντικά.

  • Με καΐκι από το Γιαλό (μια ώρα) ο γραφικός όρμος του Αγίου Αιμιλιανού, στα ΝΔ του νησιού. Στο λιμάνι δυο τρόπαια του 5ου αι. π.Χ. Εδώ υπάρχει μικρό λιμάνι για ψαροκάικα. Απέναντι, σε νησάκι, που συνδέεται με τη στεριά με στενή λουρίδα γης, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού.

Πανορμίτης

SimiPanormitismonastiri2.jpg (16927 bytes)

Δίπλα από το πασίγνωστο μοναστήρι του Πανορμίτη, με το πανύψηλο καμπαναριό, 15 χλμ Ν από τη Σύμη, «γεννήθηκε» ο ομώνυμος καινούριος μικρός οικισμός. Καθώς το πλοίο μπαίνει στον όρμο, προχωρεί με τέτοια κατεύθυνση, που νομίζει κανείς ότι θα πέσει στα βράχια. Όμως, ξαφνικά, η στεριά «ανοίγει» και αποκαλύπτεται ένας μεγάλος στρογγυλός όρμος. Στο βάθος ξεχωρίζει επιβλητικό το περίφημο μοναστήρι.
Αξιοθέατα αποτελούν:

  • Το ανδρικό μοναστήρι του Πανορμίτη, αφιερωμένο στον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε, οι τελευταίες προσθήκες, σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας, έγιναν το 1783. Το εσωτερικό της καλύπτεται με βυζαντινές τοιχογραφίες που έφτιαξαν οι ντόπιοι αγιογράφοι Νικήτας και Μιχαήλος Καρακωστής. Σπουδαίο είναι το σκαλιστό τέμπλο -αληθινή γλυπτική του ξύλου- γεμάτο με τάματα, αφιερώματα και μια ολόχρυση εικόνα του Αγίου. Στο σκευοφυλάκιο εκτός από άμφια, εικόνες μικρές, αργυρόχρυσα αντικείμενα, φυλάγονται τα τάματα που βάζουν σε μπουκάλια οι ναυτικοί και καθώς λέγεται τα «βγάζει» η θάλασσα. Στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού υπάρχουν πολλά βιβλία και χειρόγραφοι κώδικες. Στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου οι καλόγεροι συμμετείχαν αποφασιστικά βοηθώντας Έλληνες και συμμάχους κομάντος. Οι Συμιακοί λένε τον Πανορμίτη «κλέφτη», γιατί αν δεν αποδοθεί ένα τάμα ο Άγιος βρίσκει τρόπο και το παίρνει μόνος του. Οι θρύλοι και οι δοξασίες που διηγούνται οι ντόπιοι δεν έχουν τέλος. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα που μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα. Πρόσβαση με καραβάκι από το Γιαλό (μια ώρα) ή με αυτοκίνητο. Κοντά στον Πανορμίτη βρίσκεται η όμορφη τοποθεσία Φανερωμένη (15 με τα πόδια).

SimiPanormitismonastiri.jpg (21924 bytes)

SimiPanormitismonastiri1.jpg (22518 bytes)

Απόψεις του μοναστηριού του Πανορμίτη

  • Το μοναστήρι του Μεγάλου Σωτήρα -μετόχι του Πανορμίτη- είναι οχυρωματικό, αμυντικό, βυζαντινό κτίσμα, σε περιοχή κατάφυτη με κυπαρίσσια και πεύκα. Οι ελαιογραφίες της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Έχει αρκετά κελιά για διανυκτέρευση. Στο νησάκι Σεσκλί, απέναντι και νότια από τον Πανορμίτη (ανήκει στο μοναστήρι), ερείπια από πελασγικά τείχη.

 

          
          
          
           
          
            

Best experienced with
internetexplorer.gif (874 bytes)

Best viewed in 1024x768