ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ

Ο συνδυασμός βιομηχανίας και τουρισμού αποτελεί τη βασική ιδιομορφία του Βόλου. Η βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή συμμετέχει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική οικονομική δραστηριότητα του νομού Μαγνησίας, με 35% της απασχόλησης και 36% του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος. Μόνο στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου είναι εγκατεστημένες πάνω από 70 βιομηχανικές μονάδες με περισσότερους από 4000 εργαζόμενους, που την τοποθετούν στην τρίτη θέση από άποψη οικονομικής δυναμικότητας μετά από τις ΒΙ.ΠΕ. της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι δραστηριότητες των μονάδων εκτείνονται στους τομείς των τροφίμων και ποτών, μεταλλικών κατασκευών, αυτοκινήτων, ηλεκτρολογικού υλικού, χαρτοβιομηχανίας, κλωστηρίων, μεταφορικών ταινιών, υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στον τομέα του μετάλλου, απορρυπαντικών, χημικών κ.λ.π.

Η Βιομηχανική περιοχή διαθέτει οργανωμένη υποδομή, σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι και άμεση πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Η κάλυψη των χώρων εγκατάστασης οδήγησε στην επέκταση σε μια Β' Βιομηχανική Περιοχή πάνω στον οδικό άξονα Βόλου - Βελεστίνου σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη.

Σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο μήκος της λεωφόρου Αθηνών βρίσκεται το πάρκο του Πεδίου του Άρεως, έκτασης 22 στρεμμάτων, σημαντικός πόλος ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους μεγάλους. Το ένα άκρο του καταλαμβάνει το Εκθεσιακό Κέντρο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με στόχο την προβολή της παραγωγικής φυσιογνωμίας της πόλης. Οι μεγάλες γενικές και κλαδικές εκθέσεις που οργανώνονται εδώ προσελκύουν ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό, ενώ στα ενδιάμεσα φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες.